Världens sydligaste bowlingbana

När någon säger ”vi åker till sydligare breddgrader” får de flesta en bild av palmer och sol på näthinnan. Men åker man tillräckligt långt söderut är det inte riktigt det man stöter på.

Det är kanske svårt att tro, men det finns faktiskt en bowlingbana på Antarktis. Eller, för att vara helt korrekt, det fanns en bowlingbana där tills helt nyligen.

”Bowlinghallen” hette Mactown Lanes och tillhörde den Amerikanska McMurdo Station, den största basen på Antarktis. McMurdo Station vid McMurdo-sundet ligger på den södra delen av Ross Island, på latitud 78 grader syd. Stationen har en bosättning på flera tusen under sommarhalvåret, men knappt tusen blir kvar på vintern. Eftersom solen inte går upp över horisonten under hela fyra månader gäller det att hitta på något att göra. Varför inte bowling?

Bowlingbanorna byggdes av US Navy Seabees och invigdes 1961. På invigningen använde man uppstoppade pingviner som käglor!

Bowling blev en populär hobby på basen. Banorna hade ett Brunswick-system för käglorna som krävde att en person assisterade med att samla upp fallna käglor, och stoppa in dem i maskinen. En av de som jobbade med detta på 2000-talet kallade sig själv ”Sandwich Girl”, och gjorde en kortfilm om sitt jobb.

Tyvärr finns banorna inte längre kvar. Det fanns helt enkelt inte längre pengar i budgeten för att underhålla och renovera banorna. Den normala metoden att öka marknadsföringen för att locka dit fler bowlare fungerar inte så bra på sydpolen…

Så vad är rekordet på McMurdo? Någon fick visst 209 och hyllades som en hjälte.

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn

7 + sjutton =

Följ Oss

Följ oss på sociala medier så att du inte missar något.

Related Articles