Bowlingklotets historia – gummi, uretan och klister

Bowlingkloten utvecklas i allt snabbare tempo. Som alltid är det viktigt att förstå historien för att få perspektiv på vad som händer idag. InsideBowling har skapat tre videos som går igenom klotets utveckling de senaste hundra åren.

Trä, gummi och plast

Först kom träkloten, riktigt hur länge sedan kan vi bara spekulera om. Men den moderna bowlingeran tog rejäl fart med introduktionen av gummikloten, som dominerade bowlingen från 1930-talet ända in på 1960-talet. Gummikloten var mycket hållbara, de kom ofta med livstids garanti. Men att få skruv på ett gummiklot var svårt, nästan omöjligt för medelbowlaren. Kloten var helsvarta, ett av de mer kända kloten hette således ”Black Beauty”.

I början på 1960-talet blev gummikloten allt mindre populära, för att istället ersättas av plastklot av polyester. Nu blev kloten helt plötsligt färglada och kom i alla möjliga färger. Det fanns till och med klot med äkta guld inbakat, med ett rejält samlarvärde idag.

Under mitten av 1970-talet kom ett antal klot från den då nya tillverkaren Columbia Industries (döpt efter den närliggande Columbia River i Washington State), mycket mer aggressiva klot som gick att skruva mycket mer. Den som var med på 70-talet kommer kanske ihåg modellen Columbia 300, som blev så populär att hela företaget bytte namn till Columbia 300. Columbia mer eller mindre dominerade marknaden med klot som Yellow Dot och Red Dot som var det bästa man kunde få så sent som 1980-81.

Mot slutet av 1970-talet fick gummikloten en oväntad renässans med en ny ytbehandling som gjorde att man faktiskt kunde skruva kloten. Brunswick LT-48 var ett typiskt klot från den perioden, ett av de första gummikloten med en mer porös yta (med valnötskal som del av ytan!) som sög upp olja.

Titta på videon för att beundra många historiska klot från den här bowlingeran.

Uretan

Uretan-eran är den mest väldefinierade eran rent tidsmässigt. Det första uretan-klotet kom 1981, och eran tog mer eller mindre slut 1992 när det först ”klister-klotet” gjorde sin entré. ”Short and sweet” som man säger där på andra sidan pölen.

Black Angle från AMF var det första av uretan- (eller, mer korrekt, polyuretan-) kloten som dök upp på marknaden mot slutet av 1981, snabbt följda av Red Edge från Brunswick och Gold Angle från AMF. Ebonite var med i spelet med Mag 12 (Ebonite var också i själva verket tillverkaren bakom AMFs Gold Angle). Bowlingklot såldes nu för första gången för 100 dollar, en milstolpe. Och även till det, för den tiden skyhöga priset, var det svårt att få tag i ett klot.

I mitten av 1980-talet hade Columbia kommit ifatt, och dominerade proffs-touren. Men även Brunswick hade nu fått ordning på tillverkningen med klot som Rhino, ett varumärke som lever än idag (jag bowlar själv med ett Rhino-klot).

80-talet var också decenniet för Hammer-time. Både vad gäller klot och musik. Hammer-kloten har idag samlarvärde, din gamla CD-skiva är kanske inte lika värdefull 🙂

Titta på videon för att se alla klassiska 80-talsklot.

Reaktiva klot, ”Klisterklot”

Nu är vi inne i den moderna eran där vi fortfarande befinner oss. Först ut 1992 var det allra första reaktiva klotet, X Calibur, snabbt följt av Brunswicks Purple Rhino Pro och Ebonites Turbo X. 1996 kom Storm med Black Thunder and Lightning Storm, och var nu med på kartan. Sedan kom Hammer med det första klotet med en asymmetrisk kärna, 3D Offset Hammer. Nu accelererar utvecklingen allt snabbare, och den historia som berättas är den vi fortfarande lever i.

I videoserien introduceras nu för första gången en lite yngre bowlare 🙂 Titta på videon och följ det moderna bowlingklotets utveckling från 90-talet fram till nutid.

Marknaden konsoliderar

I videoserien har du sett många klot från den klassiska tillverkaren Ebonite. Tyvärr finns inte Ebonite längre. Konkurrenten Brunswick köpte Ebonite i november 2019 och stängde omedelbart fabriken. Nu finns det bara två stora tillverkare av bowlingklot, Brunswick och Storm. Hur det påverkar utbudet av klot återstår att se. Läs mer på RIP Ebonite, där du också kan se en bra video från fabriken om hur man tillverkar ett bowlingklot.

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn

4 − 1 =

Följ Oss

Följ oss på sociala medier så att du inte missar något.

Related Articles