Se bowlinghallen som du aldrig sett den förut

Det tog 10 försök, och (spoiler alert) det slutade med en krasch. Men vad som filmades däremellan är spektakulärt, kanske den mest avancerade drönarfilmen någonsin, kanske ett helt nytt videospråk.

Det började med ett projekt att dokumentera kända etablissemang i Minneapolis som var hotade av pandemin. Drönarpiloten Jay Christensen var del av projektet och begav sig till Bryant Lake Bowl & Theater, en bowlinghall som också har en restaurang, bar och en liten kabareteater.

De som jobbar i hallen hade bara en vag aning om vad som var på gång. ”Det kommer en kille med en drönare som ska filma lite” var allt det visste. De hade ingen aning att de snart skulle bli berömda, videon har i skrivande stund setts av 700,000 på YouTube.

Videon ses som banbrytande, i att den är tagen i en enda kontinuerlig tagning i hög hastighet i trånga utrymmen, och helt utan några digitala effekter. ”Ett helt nytt videospråk” tycker en Hollywood-veteran.

Videon hyllar dessutom tidigare bowlingfilmer. Om man lyssnar noga kan man höra en kvinna säga ”min fot var inte över linjen. Skriv en åtta”. ”Det här är bowling, det finns regler” säger hennes partner. Allt en referens till dialogen in ”The big Lebowski” från 1998.

Efter tio försök fick Jay till en bra tagning. Den slutar visserligen med en krasch, med de 87 sekunder innan kraschen är redan historiska. Och drönaren överlevde kraschen.

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn

5 + 2 =