Börja spela bowling: Vanliga frågor

Funderar du på att börja spela bowling men vet inte riktigt hur man kommer igång? Vi har svaren på dina frågor.

Kan alla spela bowling?

Ja, alla kan spela bowling. Bowling är en sport för alla åldrar och alla typer av kroppar. Du behöver inte vara vältränad eller speciellt atletisk.

Hitta en bowlinghall och boka en bana

Hur hittar jag en bowlinghall?

Enklast är att googla på ”bowlinghall” och välja en i närheten. Alla bowlinghallar är öppna för allmänheten, och alla bowlingbanor är likadana. Det som skiljer hallarna åt är mest det estetiska, om det serveras mat, och om det finns en proshop där du kan köpa bowlingutrustning (du behöver ingen utrustning för att spela bowling som nybörjare).

Vad kostar det att spela bowling?

Mest vanligt är att man betalar per timme för att hyra en bowlingbana. Man kan vara upp till sex personer på en bana, men vanligast är två eller tre (ensam är naturligtvis också helt ok). Två personer hinner spela ungefär tre, eller kanske fyra serier bowling på en timme. Priset per timme varierar mellan dag och kväll, och mellan vardag och helgdag, från ca 250-300 kr/timme på vardagar, 350-400 kr/timme vardagskvällar, och 300-400 kr/timme på helger. Som vanligt är det dyrare att spela bowling i större städer och billigare på mindre orter.

I en del hallar kan man istället betala per serie. För pensionärer och ungdom kan priset vara så lågt som 30-40 kr/serie mitt på en vardag.

Hur kommer jag igång med att spela bowling?

Att komma igång med att spela bowling är enkelt och kräver inga som helst förberedelser. Hitta närmaste bowlinghall (t.ex genom att googla ”bowlinghall”) och kolla öppettiderna. De flesta hallar har bokning online, bara att välja tid och bana. Alla banor är likadana, så det spelar ingen roll vilken bana du väljer. Kom till hallen 20 minuter i förväg så får du hjälp med skor och klot.

Måste jag ha speciella kläder för att spela bowling?

Nej, du kan spela bowling i dina vardagskläder. Det är förstås bra att ha kläder som du lätt kan röra dig i, t ex jeans och en skjorta eller t-shirt. Du måste ha speciella bowlingskor för att inte förstöra bowlingbanan, men de finns alltid att låna eller hyra i hallen.

När du blir bättre på att spela bowling kan du jobba på att se mer cool ut.

Behöver jag ett eget bowlingklot för att spela bowling?

Nej, du behöver inte ha ett eget klot för att spela bowling. Klot i olika vikter finns alltid att låna gratis i bowlinghallen. Du kan lätt prova dig fram för att hitta ett som passar just dig. Vikten på klotet är i pund (ett pund är ungefär ett halvt kilo) och står med stora siffror på kloten. Välj ett klot som väger ungefär en tiondel av vad du själv väger, men max 14 om du är nybörjare. Om du t.ex väger 60 kg så välj ett 13 punds klot (60 * 2.2 / 10 = 13.3).

När du så småningom blivit lite bättre på att spela bowling kan det vara bra att köpa ett eget klot. Titta på vår guide till att köpa bowlingklot.

Dags att spela bowling

Var ska jag stå när jag ska börja min ansats?

Gå fram till kanten på själva bowlingbanan, vänd dig om och ta fyra och ett halvt helt normala steg, utan att titta på golvet. Nu står du lagom långt från banan för att börja din ansats. Ställ dig med högerfoten (om du är högerhänt) ungefär mitt i banan, och med klotet ungefär i midjehöjd över högerfoten. Stötta klotet med vänster hand, så att höger arm kan vara avslappnad.

Vad är en ansats?

Ansatsen är stegen du tar innan du släpper klotet. Vanligast när du spelar bowling är en fyra stegs ansats. Börja med foten på samma sida som du håller klotet (höger om du är högerhänt) och ta fyra steg rakt framåt, samtidigt som du svingar klotet.

Var ska jag sikta?

Det är lätt att tro att man ska sikta på käglan i mitten, men störst chans att slå ner alla käglor har man om man siktar en aning till höger om mitten. Luckan mellan käglan i mitten och käglan som står precis bakom till höger kallas för ”fickan”, och träffar du där har du störst chans att slå ner alla käglor.

Du behöver inte titta på käglorna när du siktar. Några meter ut på bowlingbanan finns sju små pilar, och det är lättare att sikta på en av dem när du spelar bowling. Som högerhänt nybörjare kan du sikta på den tredje pilen räknat från höger. Observera var du träffade käglorna och ändra siktet för att finjustera. Du kan också flytta fötterna en aning åt höger eller vänster för att ändra siktet. Kom bara ihåg var du stod, var du siktade, och vad resultatet blev, och gör små justeringar varje gång tills du har hittat vad som fungerar för just dig.

Hur fungerar poängräkningen i bowling?

När det är din tur att spela (skärmen visar vems tur det är) har du två slag på dig att slå ner alla tio käglorna. Får du ner alla på första slaget kallas det för en strike. Får du ner alla tio på två slag kallas det en spärr. Datorn tar hand om poängräkningen och visar dina poäng på skärmen. Vill du veta alla detaljer kan du lära dig det här.

När du har slagit dina slag är det nästa spelares tur. Varje tur kallas för en ruta, och en serie består av tio rutor. När alla spelare har spelat tio rutor är serien slut, och din totalpoäng visas på skärmen.

Max poäng i en serie är 300. Har du fått över 100 poäng som nybörjare ska du vara mycket nöjd, över 150 är väldigt bra. Mer än så är mycket ovanligt första gången du spelar bowling.

Nästa steg

Om du vill satsa på bowling är det viktigt att du lär dig rätt teknik från början. Att titta på våra nybörjarvideos är en bra start. Det kan också vara bra att köpa ett bowlingklot som är anpassat för just dina händer, kanske som del av ett startpaket där det också ingår skor och väska.

Följ Oss

Följ oss på sociala medier så att du inte missar något.

Related Articles