Bowling: Ska jag byta till tvåhandsfattning?

Tvåhandsfattning i bowling blir alltmer populär. Är det dags för dig att byta?

Först ut med tvåhandsfattning i bowling var australiern Jason Belmonte (i videon ovan) när han år 2009 vann en PBA-tävling på Long Island i USA. För bowlingen var det en revolution, lite som när Dick Fosbury 1968 vann olympiskt guld i höjdhopp med sin bakvända ”Fosbury Flop”. Och precis som 1968 började debatten rasa. Är tvåhandsfattning regelvidrig? Det amerikanska bowlingförbundet USBC kom så smångingom fram till att tvåhandsfattning i bowling inte bryter mot några regler, och tvåhandsfattningen blir alltmer populär, främst bland yngre bowlare.

Den som behärskar tvåhandsfattning i bowling får en rad fördelar, där den främsta är mer spinn på klotet. Med mer spinn faller käglorna, ja som käglor.

Tvåhandsfattning blir som sagt alltmer populär bland yngre bowlare. Men om du är ”medel”, dvs medel-bowlare i medel-åldern, ska du byta till tvåhandsfattning? Svaret är i de allra flesta fallen nej. Anledningen är att tvåhandstekniken är betydligt mer påfrestande för ryggen än den vanliga bowlingsvingen. Risken för skador är högre, och sannoliketen att du sliter ut ryggen även den högre. Den sistnämnda anledningen debatteras för närvarande flitigt. Ska ens yngre, atletiska bowlare satsa på tvåhandsfattning, när slitaget på kroppen är bevisbart högre? För eliten överväger fördelarna, men för oss andra är det tveksamt om det är värt risken.

Tvåhandsfattning inte så lätt som det ser ut

Det är heller inte helt enkelt att lära sig behärska tvåhandsfattning. Trots att det kanske ser enkelt ut är risken stor att du lär dig fel teknik om du inte har en kompetent bowlingtränare. Och då uteblir resultaten, men den ökade skaderisken består eller till och med ökar.

Åter till eliten. Jesper Svensson är en av världens bästa bowlare med tvåhandsfattning. Se och beundra hans teknik i videon härunder.

Lite bowling-porr som avslutning

Jag vet att hela artikeln går ut på att du kanske inte ska byta till tvåhandsfattning, men låt det inte hindra dig att njuta av lite bowling-porr. Jason Belmonte med sin tvåhandsfattningen gör en perfekt serie i en TV-sänd match. Bara njut 🙂

Kommentera

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn

sju − 7 =