Hem Nybörjare Vi lär oss hur man köper ett bowlingklot – Undvik misstagen

Vi lär oss hur man köper ett bowlingklot – Undvik misstagen

0

Att köpa ett bowlingklot kan låta enkelt. Välj ett snyggt klot på hyllan, borra några hål för fingrar och tumme och sedan är det klart för spel. Eller?

Påståendet ovan stämmer väl någorlunda, men om det ska bli rätt är det många faktorer som måste tas med i beräkningen, både vad gäller valet av klot och anpassningen till just din fysik och dina händer.

Ett modernt bowlingklot är en betydligt mer avancerad konstruktion än vad det ger sken av. Bowlingkloten kommer i olika vikter, med olika ytbehandlingar och med olika vikter ingjutna i klotet. Allt för att ge bowlingklotet egenskaper som passar åt olika bowlare beroende på erfarenhet, skicklighet och ambitionsnivå.

Den mer avancerade bowlaren har alltid minst två klot (ett för första slaget, ”strikeklotet”, och ett för andra slaget, ”spärrklotet”) och ibland mångdubbelt fler. Ofta olika klot för olika bowlingbanor, beroende på underlaget, mängden olja på banan och mönstret som oljan applicerats med.

Om du just har börjat med bowling och ska skaffa ditt allra första bowlingklot är det inte lika komplicerat. Nu gäller det bara att välja ett klot som passar din ålder och fysiska form, inte för svårt men inte heller för lätt. Väljer du ett för svårt klot kan du få svårt att lära dig grunderna, och väljer du ett för lätt klot blir du snabbt för bra för att ha nöje av klotet. Och med ”lätt” menar vi inte bara vikten på själva klotet, utan också formen och egenskaperna på den i klotet ingjutna vikten.

När du väl har valt, eller fått rekommenderat, ett bowlingklot är det dags att anpassa det för just dina händer. Alla bowlingklot levereras utan hål för tumme och fingrar, så att det kan borras för att passa just dig. Alla har olika händer med olika storlek, avstånd mellan tumme och fingrar, tjocklek på fingrarna, rörlighet i fingerlederna, och så vidare. Här behövs en hel del erfarenhet och utrustning för att mäta och bedöma dina händer och borra hålen på rätt ställe, med rätt diameter (inte alltid runda), och med rätt vinkel. Hålen borras alltså inte alltid rakt mot klotets medelpunkt, utan oftast lite ”snett” för att du lättare ska kunna hålla i klotet utan att knipa med fingrarna, och för att du ska kunna släppa bowlingklotet utan att vara rädd för att fingrarna fastnat.

Även om allt det här låter oöverstigligt komplicerat så behöver du inte oroa dig. När du besöker en kvalificerad pro i den lokala proshoppen så får du råd och hjälp med allt. Han eller hon hjälper dig att välja rätt klot och att borra hålen på rätt ställe. Ibland kan du få allt gjort på ett besök (avsätt minst en timme, gärna två), men oftast får du komma på ett andra besök när klotet är färdigt. Många proshoppar ligger i anslutning till en bowlinghall, och du kan direkt prova klotet och få eventuella finjusteringar utförda. För det mesta ingår anpassning och borrning i priset på klotet, något att tänka på ifall du har sökt efter klot på nätet och jämfört priser.

I videon besöker vi vår lokala pro Roger HolmEko Bowling i Årsta (Stockholm) och får vårt allra första bowlingklot anpassat. Även om du redan har ett klot kan det vara intressant att följa pron:s resonemang om klotval och anpassning.

Spoiler alert: Allt blev bra och vi gick hem nöjda 🙂

Exit mobile version